Meny Stäng

Teknik

Teknik- och materialutveckling ställer nya kompetenskrav

Teknik- och materialutveckling ställer nya kompetenskrav

Utveckling pågår. Förarlösa fordon, svävande bilar, interaktiva framrutor och batteriteknik är några exempel på utvecklingen som sker i teknikbranschen och som också innebär nya kompetenskrav.

Teknik- och materialutvecklingen ger bättre, säkrare och energisnålare fordon. Dagens fordon är några av de mest tekniskt avancerade fortskaffningsmedlen som finns i samhället. Många av dem är mer avancerade än moderna passagerarflygplan när det kommer till teknik, material och elektronik. Teknikutbildningarna utvecklas för att matcha de nya teknikkraven.

Se teknikutbildningar

 

Kompetensutmaningen

Mindre mekanik och mer elektronik – utvecklingen i teknikbranschen kommer att kräva ny kompetens. Vid felsökning används idag elektronisk mät- och testutrustning som letar efter fel i bilen. För att montera en dragkrok krävs att den integreras med bilens elektronik. Den som tar sig an service eller reparationer behöver både grundläggande och mer avancerade kunskaper och färdigheter.  

Kompetenskrav för tekniker och teknikföretag idag är bland annat fordonsel och elektronik, bromsteknik, trafiksäkerhet och köldmedier (luftkonditionering). 

Godkänd Bilverkstad införs för att höja kvaliteten på bilverkstäder.

Godkänd bilverkstad höjer kvaliteten på bilverkstäder

Motorbranschen inför kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad för att höja kvaliteten på bilverkstäder och för att främja konkurrens på lika villkor. Standarden infördes 31 december 2019 och omfattar personbilsverkstäder för bilar upp till 3,5 ton.

läs artikeln

Kompetenskrav från biltillverkare

Endast biltillverkarna erbjuder idag den kompetens som behövs för att utföra fackmässiga åtgärder ner på bilmodellsnivå. Biltillverkarna utfärdar bevisen eller intygen som styrker att kompetenskraven uppfylls. Och för auktoriserade verkstäder utgör dessa en viktig del av de nödvändiga kompetenserna.

Behörighet köldmedier

Köldmedieförordningen definierar kompetensen som krävs av en behörig fordonstekniker för arbeten på system för luftkonditionering. I förordningen regleras bland annat tömningen av fluorerade växthusgaser från fordon.  

För en företagscertifiering krävs att bilverkstaden har certifierad personal, rätt utrustning och rutiner för hantering av fluorerade köldmedier. Läs mer om vad som krävs och hur ni gör er ansökan på Incerts webbplats företagscertifiering köldmedier

Teknikutbildningar

Hitta er kompetenslösning

Kompetensbanken

🌞 Sommar och semester 🌞

Från och med 7/7 till 5/8 har vi semester och därmed begränsad support. Du kan beställa och genomföra din utbildningar som vanligt.

Trevlig sommar!
close-link