Meny Stäng

Nytt yrkesprov för gymnasiets skogsinriktning

SYN, Skogsbrukets yrkesnämnd har fått medel för att ta fram yrkesprov för gymnasiets skogsinriktning. Syftet är att säkerställa en hög andel anställningsbara skogsbrukselever efter fullgjord gymnasieutbildning och underlätta för arbetsgivare i rekrytering.

För att stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv har SYN i samarbete med bland annat Vericate under ledning av vår VD Hans Stenberg, fått förtroendet att ta fram och implementera yrkesprov. Syftet är att höja utbildningskvaliteten och öka anställningsbarheten bland elever genom att säkerställa att de besitter de färdigheter som branschen efterfrågar. Vi har lång erfarenhet av att utveckla digitala och kundanpassade lösningar inom kompetensförsörjning, validering och utbildning. Att vi nu är med i arbetet med yrkesprov är ett naturligt steg i vårt engagemang för att bygga hållbara kompetenslösningar för framtiden.

“Yrkesproven är ett viktigt steg för att säkerställa att våra elever är väl förberedda för arbetslivet inom skogsbruket. Genom att införa yrkesprov kan vi ge både elever och arbetsgivare en tydlig bild av de kompetenser som branschen kräver”.

– Kristine Wiklund, expert utbildning och kompetensförsörjning på Gröna arbetsgivare.

Förankring i verkligheten med pilotarbete på skolor

Under 2023 och 2024 har ett gediget förberedelsearbete genomförts där naturbruksgymnasierna i Svenljunga, Sunne och Älvdalen, i samarbete med en arbetsgrupp, har testat och utvärderat Svensk Skogsvalidering. Detta pilotarbete har gett viktiga insikter om de skillnader som finns i nuvarande utbildning. Detta visar tydligt på behovet av ett gemensamt och strukturerat ramverk för att kunna verifiera elevernas kompetensnivå. Yrkesprovet kommer i detta sammanhang att fungera som en standardiserad värdemätare. Ett praktiskt verktyg för att bedöma och följa upp elevernas kunskaper, färdigheter och förmågor. Det ger också ett stöd för skolorna i deras förbättringsarbete.

Projektet omfattar även ett forum för samverkan och utveckling. En plattform där skolor och branschaktörer kan mötas, dela erfarenheter och tillsammans forma framtidens skogsutbildningar.

Vad innebär yrkesprov och vad bidrar det till?​

  • Säkerställa branschrelevanta färdigheter: Elevernas kompetenser valideras mot branschstandarder, vilket garanterar att de är väl förberedda för arbetslivet.

  • Underlätta rekryteringsprocessen: Arbetsgivare får en tydligare bild av potentiella medarbetares färdigheter, vilket förenklar identifiering och rekrytering av kvalificerad personal.

  • Stärka elevernas position på arbetsmarknaden: Ett branschgodkänt intyg fungerar som en kvalitetsstämpel och ökar elevernas anställningsmöjligheter.

Yrkesprov med grund i Svensk Skogsvalidering

Yrkesproven som nu tas fram bygger vidare på det ramverk och den metodik som utvecklats inom Svensk Skogsvalidering (SSV). De nuvarande valideringsproven inom branschen fungerar som utgångspunkt, men anpassas för att kunna kopplas direkt till kurserna inom naturbruksgymnasiernas skogliga program. Tanken är att yrkesproven ska kunna användas som ett pedagogiskt stöd redan från årskurs 1, med tydliga mål och mätbara faktorer som både elever och lärare kan arbeta mot. Det ger också lärarna verktyg att anpassa undervisningen baserat på elevernas progression och provresultat. Först ut är yrkesprovet för skogsmaskinförare, därefter kommer yrkesprov inom skogsvård.

Genom att bygga vidare på SSV:s beprövade modell säkerställer vi att yrkesproven både speglar branschens krav och samtidigt stödjer elevernas lärande och utveckling. Yrkesprovet för skogsmaskinförare är klart tidigast 2026.

Skogsvalidering ger lönsamhet och effektivitet

Vericates långsiktiga mål – kompetens som håller i längden

Vi på Vericate är stolta över att vara med i detta viktiga utvecklingsarbete. Vår ambition är att bidra till en starkare, mer kompetent och mer attraktiv skogsbrukssektor. Med erfarenhet av validering, utbildning och digitala verktyg har vi möjlighet att skapa lösningar som verkligen gör skillnad, både för elever, skolor och arbetsgivare.

Tillsammans med branschen, skolorna och våra samarbetspartners skapar vi förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning inom svenskt skogsbruk.

“Vi ser fram emot att bidra till detta initiativ genom att utveckla en plattform som möjliggör en rättvis och effektiv bedömning av elevernas kompetenser. Det kommer att vara till stor nytta för både skolor och arbetsgivare inom skogsbruket”.

– Hans Stenberg, VD på Vericate

Kompetensbanken