Meny Stäng
Kompetent med rätt utbildning

Varför är kompetens viktigt?

Kompetens är inte bara kunskap. Det är en kombination av kunskaper och färdigheter – en persons förmåga till handling i en viss situation. Det är en överlevnadsfråga för dig som individ, liksom för företaget där du arbetar. Rätt kompetens behöver du för att kunna utföra ditt arbete på ett bra och säkert sätt. Företagets förmåga består till stor del av kompetens, det är med den vi skapar nytta för kunden.

“Vi är slösaktiga i samhället, vi tillvaratar inte kompetensen på ett systematiskt sätt” säger Rolf Bäckman, Valideringskoordinator på Region Västernorrland.

Verifiering av kompetens ger en insikt om var du står och vad du behöver kunna. Det väcker en motivation för att lära det du behöver och inlärningen sitter kvar längre. Sammantaget ger det en mer hållbar kompetens och en enorm effektivisering. Vi utbildar inom rätt saker, det spar resurser.

Vad är verifiering och verifieringsprov?

Att verifiera kompetens kan ha flera syften. Det vanligaste är att ta reda på vilka förkunskaper man har innan en utbildning påbörjas. Uppfyller man den angivna nivån, behöver man kanske inte gå den tänkta utbildningen utan man har den kompetens som behövs. Men det kan också vara så att ett eller flera områden behöver uppdateras, då behövs utbildning för att få godkänt på slutprovet.

Genom att göra verifieringsprovet innan utbildningen kartlägger du dina förkunskaper. Når du upp till den godkända nivån på verifieringsprovet, har du kompetensen som krävs för nivån och behöver inte genomföra utbildningen. Du kan då också skriva ut ditt kompetensbevis.

Kompetent med rätt kompetens.

Fyll på kompetensen med någon av våra utbildningar inom skog, teknik, fordon, bygg och anläggning. Eller en skräddarsydd utbildning för ditt företag.

Hitta din utbildning

Kompetensbanken

🌞 Sommar och semester 🌞

Från och med 7/7 till 5/8 har vi semester och därmed begränsad support. Du kan beställa och genomföra din utbildningar som vanligt.

Trevlig sommar!
close-link