Apv 3b, vakt och lots

Ordinarie pris

Denna kurs är för dig som ska vara vakt vid vägarbeten på vägar där Trafikverket eller kommuner är väghållare.

Just nu finns inga aktuella kurstillfällen, men skicka gärna en intresseanmälan i förfrågan här nedan.

Läs mer under fliken Beskrivning

Det är viktigt att lämnade kontaktuppgifter är korrekta

Rensa val

Har du en fråga eller hittar du inte ett tillfälle som passar dig? Skicka en förfrågan till oss enkelt nedan. Ange vilken utbildning det gäller. Tack på förhand!

Tack för din förfrågan, vi återkommer så fort som möjligt!
Det verkar ha uppstått ett problem, var god försök igen senare.
Var god fyll i alla fält!

Frågor och svar om APV-utbildning. Arbete på väg.

Jag vill gå en utbildning i arbete på väg, vilka utbildningar finns?

Kan man göra en APV utbildning på webben hos er?

Ja! Nu kan man göra APV 1/steg 1.1 och nivå 2 själv via e-learning, alltså direkt på webben. Du köper utbildningen direkt i vår webbshop och genomför den sedan i vår lärportal som du loggar in på via en länk som du får i ett mail när du köpt utbildningen. Du har sedan god tid på dig att slutföra utbildningenoch kan under den tiden välja att dela upp den som du själv vill.

Hur länge gäller en APV utbildning?

För Arbete på väg nivå 1/steg 1.1 gäller 15 månader. Vi erbjuder APV 1/steg 1.1 som enskild utbildning, du har också möjlighet att bara köpa ett verifieringsprov för nivå 1.

Arbete på väg nivå 2 behöver förnyas inom 3 år om det är kompetenskrav och inom 5 år om det är utbildningskrav (läs mer om skillnaden nedan). Detsamma gäller för Arbete på väg nivå 3. Vi erbjuder APV 2 som enskild utbildning, där du också har möjlighet att bara köpa ett verifieringsprov för nivå 2.

Vad är verifiering och verifieringsprov?

Att verifiera kompetens kan ha flera syften. Det vanligaste är att ta reda på vilka förkunskaper man har innan en utbildning påbörjas. Uppfyller man den angivna nivån, behöver man kanske inte gå den tänkta utbildningen utan man har den kompetens som behövs. Men det kan också vara så att ett eller flera områden behöver uppdateras, då behövs utbildning för att få godkänt på slutprovet.

Genom att göra verifieringsprovet innan utbildningen kartlägger du dina förkunskaper. Når du upp till den godkända nivån på verifieringsprovet, har du kompetensen som krävs för nivån och behöver inte genomföra utbildningen. Du kan då skriva ut ditt kompetensbevis.

Vilka utbildningar har enbart verifieringsprov?

Utbildningskrav eller kompetenskrav?

I kommande upphandlingar av vägarbeten och vid tillståndsgivning för ledningsarbeten enligt 44 § Väglagen (1971:948) ändrar Trafikverket sina utbildningskrav till kompetenskrav. Enligt arbetsmiljölagstiftningen har en arbetsgivare ansvar för att du har nödvändig kompetens för de arbeten du utför.

Vilket krav som gäller styrs av kontraktet. Är kontraktet upphandlat enligt IFS 2009:4 gäller utbildningskrav. Det innebär att du ska kunna visa upp ett utbildningsintyg som innehåller ”Säkerhet på väg”. Om kontraktet är upphandlat enligt TRVK APV (TDOK 2012:86) ska du och din arbetsgivare intyga att du har kompetens enligt de nivåer som arbetsuppgifterna innebär.
Steg 1.1 har kompetenskrav enligt TDOK 2018:0371 (krav) och TDOK 2018:0372 (råd).

Certifiering enligt SIK kompetenskrav

Från och med 2015 låter Trafikverket kontrakterade entreprenörer certifiera samtliga personer som ska ingå i entreprenaden. För råd om vilken kompetensnivå som krävs inför certifieringen, rekommenderar vi kontakt med Sveriges Branschförening för säkrare vägarbetsplatser (SBSV).

Kravställd kompetens ska certifieras genom ett kunskapsprov på Trafikverkets Förarprovskontor. Att göra detta prov kostar 1000 kronor per provtillfälle.

Beskrivning

Som vakt och lots har du ett stort ansvar för dina arbetskamrater och trafikanternas säkerhet.

Arbete på väg 3B – vakt och lots ger dig kunskaper som gör att du kan utföra dina arbetsuppgifter i att stoppa och reglera trafiken på ett tydligt, enhetligt och trafiksäkert sätt både för dig själv, passerande trafikanter och arbetsplatsens personal.

Mer information

Målgrupp

Du som ska vara vakt vid vägarbeten på vägar där Trafikverket eller kommuner är väghållare.

Förkunskaper

Arbete på väg nivå 1 och 2. Inneha minst B-körkort och ha erfarenhet från praktiskt vägarbete.

Utbildningsmetod

Lärarledd undervisning.

Dokumentation

Kursintyg efter godkänt prov som genomförs under kursen.

Pris

I priset ingår: förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika, samt kursintyg.