Apv 2 – webb

Ordinarie pris 2159 kr

Vår populära utbildning Arbete på väg nivå 2 finns nu som webbutbildning!

Gör utbildningen var du vill, när du vill.

Längd: ca 2,5 timmar.

Giltighetstid APV 2: 5 år

Den här utbildningen är till för dig som är förare av alla typer av väghållningsfordon, service- och arbetsfordon och ska utföra arbeten där Trafikverket är beställaren, eller där annan beställare har genomförd utbildning som krav.

Efter fullföljd utbildning får du själv utrusta och utmärka ditt eget fordon.

När du köpt utbildningen skickas ett mail ut till dig med inloggningsuppgifter till vår lärportal där du genomför utbildningen. Där finns också vidare beskrivning av hur du genomför utbildningen. Du kan själv välja att dela upp utbildningen som du vill, allt du gjort sparas på ”min sida” tills nästa gång du loggar in.

Efter genomförd utbildning och godkänt slutprov på nivå 2 får du ett kompetensbevis som visar att du har den kompetens som krävs.

Utbildningen är tillgänglig i 30 dagar efter beställningen.
Läs mer i fliken Beskrivning.

Vanliga frågor och svar finns under fliken FAQ APV

Det är viktigt att lämnade kontaktuppgifter är korrekta

Har du en fråga eller hittar du inte ett tillfälle som passar dig? Skicka en förfrågan till oss enkelt nedan. Ange vilken utbildning det gäller. Tack på förhand!

Tack för din förfrågan, vi återkommer så fort som möjligt!
Det verkar ha uppstått ett problem, var god försök igen senare.
Var god fyll i alla fält!

Frågor och svar om APV-utbildning. Arbete på väg.

Jag vill gå en utbildning i arbete på väg, vilka utbildningar finns?

Kan man göra en APV utbildning på webben hos er?

Ja! Nu kan man göra APV 1/steg 1.1 och nivå 2 själv via e-learning, alltså direkt på webben. Du köper utbildningen direkt i vår webbshop och genomför den sedan i vår lärportal som du loggar in på via en länk som du får i ett mail när du köpt utbildningen. Du har sedan god tid på dig att slutföra utbildningenoch kan under den tiden välja att dela upp den som du själv vill.

Hur länge gäller en APV utbildning?

För Arbete på väg nivå 1/steg 1.1 gäller 15 månader. Vi erbjuder APV 1/steg 1.1 som enskild utbildning, du har också möjlighet att bara köpa ett verifieringsprov för nivå 1.

Arbete på väg nivå 2 behöver förnyas inom 3 år om det är kompetenskrav och inom 5 år om det är utbildningskrav (läs mer om skillnaden nedan). Detsamma gäller för Arbete på väg nivå 3. Vi erbjuder APV 2 som enskild utbildning, där du också har möjlighet att bara köpa ett verifieringsprov för nivå 2.

Vad är verifiering och verifieringsprov?

Att verifiera kompetens kan ha flera syften. Det vanligaste är att ta reda på vilka förkunskaper man har innan en utbildning påbörjas. Uppfyller man den angivna nivån, behöver man kanske inte gå den tänkta utbildningen utan man har den kompetens som behövs. Men det kan också vara så att ett eller flera områden behöver uppdateras, då behövs utbildning för att få godkänt på slutprovet.

Genom att göra verifieringsprovet innan utbildningen kartlägger du dina förkunskaper. Når du upp till den godkända nivån på verifieringsprovet, har du kompetensen som krävs för nivån och behöver inte genomföra utbildningen. Du kan då skriva ut ditt kompetensbevis.

Vilka utbildningar har enbart verifieringsprov?

Utbildningskrav eller kompetenskrav?

I kommande upphandlingar av vägarbeten och vid tillståndsgivning för ledningsarbeten enligt 44 § Väglagen (1971:948) ändrar Trafikverket sina utbildningskrav till kompetenskrav. Enligt arbetsmiljölagstiftningen har en arbetsgivare ansvar för att du har nödvändig kompetens för de arbeten du utför.

Vilket krav som gäller styrs av kontraktet. Är kontraktet upphandlat enligt IFS 2009:4 gäller utbildningskrav. Det innebär att du ska kunna visa upp ett utbildningsintyg som innehåller ”Säkerhet på väg”. Om kontraktet är upphandlat enligt TRVK APV (TDOK 2012:86) ska du och din arbetsgivare intyga att du har kompetens enligt de nivåer som arbetsuppgifterna innebär.
Steg 1.1 har kompetenskrav enligt TDOK 2018:0371 (krav) och TDOK 2018:0372 (råd).

Certifiering enligt SIK kompetenskrav

Från och med 2015 låter Trafikverket kontrakterade entreprenörer certifiera samtliga personer som ska ingå i entreprenaden. För råd om vilken kompetensnivå som krävs inför certifieringen, rekommenderar vi kontakt med Sveriges Branschförening för säkrare vägarbetsplatser (SBSV).

Kravställd kompetens ska certifieras genom ett kunskapsprov på Trafikverkets Förarprovskontor. Att göra detta prov kostar 1000 kronor per provtillfälle.

Beskrivning

Innehåll:

 • Arbete på väg nivå 2 med slutprov

Några enkla anledningar till att gå APV 2 på webben:

 • Enklare och mer tillgängligt
 • Samma kvalitet och innehåll som den lärarledda, men går snabbare att genomföra
 • Följer Trafikverkets krav

Denna utbildning vänder sig till:

 • Dig som arbetar på och vid väg, såväl statliga som kommunala och enskilda vägar samt förare av någon form av vägunderhållsfordon eller service av arbetsfordon.
 • Dig som har ansvar för en vägarbetsplats eller ska utbilda dig till utmärkningsansvarig har också behov av denna utbildning.

Detta kommer du att få lära dig i APV 2:

Under utbildningen kommer du att lära dig mer om fordonets placering för att uppnå största möjliga trafiksäkerhet för både vägarbetare och trafikanter.

Du kommer även att få kunskap om hur du skapar en god arbetsmiljö för dig själv och dina kollegor.

 • Risker och krockvåld
 • Olika typer av vägarbeten
 • Skyddsanordningar och TMA samt handhavande
 • Vilka lyktor som ska finnas på väghållningsfordon
 • Utmärkning av väghållningsfordon och vilka skyltar som får finns på dem
 • Placeringen av fordonet på väg
 • Framförande av väghållningsfordon
 • Arbete från arbetsplatsplattform och lyftredskap
 • Planering och arbetsmetoder
 • Egna riskanalyser

Grundläggande regler i Arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöverkets författningssamling och Trafikförordningen

 

Mer information

Utbildningstyp

Web

Målgrupp

Alla som arbetar på och vid väg, såväl statliga som kommunala och enskilda vägar samt förare av någon form av vägunderhållsfordon eller service av arbetsfordon.Du som har ansvar för en vägarbetsplats eller är utmärkningsansvarig behöver du utbildningen Arbete på väg 3A

Förkunskaper

Arbete på väg nivå 1

Dokumentation

Kompetensbevis efter genomförd utbildning med godkänt slutprov.

Längd

Ca 2,5 timmar

Pris

I priset ingår: Kompetensbevis för nivå 2

Du gillar kanske också…